Publicerad den Lämna en kommentar

Välkommen till ChokladJenny

Äntligen finns min alldeles egna ChokladJenny-blogg och webshop. Hoppas du som läser och smakar chokladen skall trivas. Jag håller chokladprovningar, pralinskolor och driver en bean- to- bar chokladfabrik i Umeå där märket heter Vintage Plantations. Ibland skapar vi personalchoklad i fabriken för att testa nya smakupplevelser, vissa blir goda, andra bara konstiga. För dig som vill testa något annorlunda tillsammans med oss i choklad teamet, lägger jag ut lite special editions via blogg och kommer senare via webshop. Först ut är Älgört! Troligen världens första Älgörtschoklad.

Beställ Älgörtschoklad: jenny@chokladjenny.se
1 st 90 gram – 75 kr

Jag kommer här berätta om mina resor, framtidsplaner, utmaningar och mitt liv som ChokladJenny, med kakao som den röda tråden. Jag bor i en by, Bodbyn som ligger 2.2 mil utanför Umeå. Här hämtar jag mycket inspiration till smaksättningar. Har precis varit på en skogsvandring där jag gick förbi ett hav av underbar Älgört. En medicinalväxt som motverkar både huvudvärk och feber tack vara Salicylsyran. Namnet Aspirin kommer från växtens vetenskapliga namn, Spiraea ulmaria.

Min pappa jobbade tidigare på museet där han gjort ett arbete om folkmedicin i Västerbotten. Detta material använder jag nu som underlag för smaksättningar och kunskapskälla. Tänk vad mycket vi visste om lokala örter bara några generationer bort. Idag vet 90% av de jag möter vad Kinesiska gojibär är bra för, men inte vad vi kan använda svensk Fjällkvanne till.

I veckan besökte vi Tärnaby marknad och hämtade kraft från vår fjällstuga i Laxnäs. All min kunskap om örter började just här i Tärnafjällen. Jag kom dit 2 månader gammal och blev matad med sura blad. Badkaret var en urholkad björk. Snacka om återvinningsbart material. En annan smak vi klurar på är just Björk. Kan det vara nått att söta med? Björksocker. Vi testar en 90% med Björskocker under nästa vecka, så får vi se vad ni tycker. Umeå är ju trots allt björkarnas stad. Skickar en liten sommarbild med Björktema från Bodbyns jordgubbsskörd så länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *