CHOKLADFABRIK

Untitled-177
Bild: Kakaobönor soltorkas i Ecuador. Kakaobönor och Vintage Plantations 65% med kakaonibs.

Vi tillverkar choklad på riktigt, från böna till kaka.

Vår handgjorda bean-to-bar choklad Vintage Plantations tillverkas i Umeå, av ekologisk kakao och rårörsocker. Vi smaksätter med norrländska bär och läkeväxter som torkats och malts lokalt.
Vi skalar, rostar och stenmaler kakaobönor i en skonsam process för att bevara kakaons fibrer, antioxidanter och unika smak. Därför har chokladen en rustik struktur.
Kakaobönorna direktimporterar vi från Sydamerika. Odlarna får utbildning och rättvist betalt. Redan 2008 påbörjade vi vårt arbete med att stärka odlarna för att utveckla hög kvalitet på kakaon. Detta kvalitetsarbete ger dem både kunskap för livet och säkrar rättvisa inkomster för kommande generationer.

Hemligheten är dialogen med odlarna

Dialogen med odlarna är hemligheten bakom en bra kvalitetschoklad, deras arbete på plantagerna är helt avgörande för slutprodukten. Slarvigt hanterade bönor och dåliga arbetsvillkor smaksätter chokladen oavsett hur mycket ingredienserna än kamoufleras med tillsatser. Vi behöver inga tillsatser, vi låter kakaon sätta smaken.
IMG_0288-e1438422944869-1
Bild: Kakaobönor i olika stadier av jäsningsprocessen.

Att vara chokladfabrikör

Att tillverka choklad är en komplicerad process som innefattar många steg. De flesta ”chokladfabriker” framställer inte egen choklad, de smälter ned massproducerad choklad, ofta i form av pellets, eller bakar ihop färdig kakaomassa med sötma. Oavsett om det är raw choklad eller konventionell choklad. Fråga alltid en chokladfabrik var de processar sina kakaobönor, detta för att veta skillnaden mellan bean-to-bar tillverkning och ”remelters”.

IMG_1424-1024x768-1
Bild: Ylang-Ylang träd på Madagaskar som växer nära kakaoträden.

Att tillverka en norrländsk bean-to-bar choklad

De som tillverkar choklad kan göra på lite olika sätt. Allt från manuell malning till datorstyrda maskiner. Vi använder ungefär samma metod som på aztekernas tid, stenmalning utan tillförsel av värme.
1, På kakaoplantaget: Skördning, jäsning och torkning.
2, I fabriken i Umeå: Handsortering av bönor, skalning, rostning och malning/conchning. Därefter temperering och gjutning av chokladkakor samt smaksättning med norrländska örter och bär.
Detta följs till sist av att packa innerförpackning, ytterförpackning och klistra etikett för hand.